Speedo

Vodeća robna marka u svijetu plivanja.

Speedo – Priča o uspjehu

 

1910 - Početak

Početak, danas najpoznatije plivačke robne marke, seže daleko u godinu 1914., kada je bila poznata pod imenom Fortitude. Poduzeće je osnovao Alexander MacRae, koji se 1910. preselio u Australiju i osnovao tvrtku MacRae Hosiery Manufacturers, koja je proizvodila donje rublje. Kao odgovor na sve bolje rastuću kulturu odjevanja na plažama u Australiji, MacRae je ubrzo raširio svoje poslovanje i u izradu uključio još i kupaće kostime. Pod danas poznatim imenom, Speedo se je kao robna marka pojavio od 1928.

1920 – Stvaranje klasike

U 20.-tim godinama prošlog stoljeća tržište kupaćih kostima doživjelo je procvat. Tome je najviše pridonjela činjenica da je plivanje prihvaćeno kao sport, te sve liberalnijem odnosu do zajedničkog kupanja, odnosno plivanja.

Godine 1928. je MacRae predstavio klasični pripijeni ''Racerback'' kostim, prvi kostim koji nije bio proizveden od vune. Kostim je omogućavao slobodno gibanje i brže plivanje. To je inspiriralo jednog od zaposlenika tvrtke da upotrijebi slogan ''Speed on in your Speedos''* i ime Speedo je rođeno.

Godine 1929. su počeli proizvoditi Speedo prve kupaće kositme. Novo preimenovana robna marka je brzo osvojila srca i misli plivača i ostatka javnosti zahvaljujući švedskom plivaču po imenu Arne Borg, koji je upravo u Speedo kupaćem kostimu postavio svjetski rekord u plivanju.

1930 – Stil i uspjeh

Moda kupaćih kostima se u 30.tim godinama stalno mijenjala i Speedo proizvodi su svojim jedinstvenim stilom i performansama postajali sve poznatiji. Godine 1932. je australska plivačkica Claire Dennis, osvojila zlatnu medalju na 200 m prsno na Olimpijskim igrama u Los Angelesu, no i izazvala i velike kotroverze jer je kupaći kostim previše otkrivao. Već četiri godine kasnije na igrama u Berlinu, cijela muška australska plivačka reprezentacija, plivala je u Speedo gaćicama i bez pokrivenih prsa. U isto vrijeme osnivač Speeda Alexander MacRae započeo je suradnju sa ''Surf Life Saving Association'', koja se nastavlja i danas.

1940 – Rat i dvodjelni kupaći kostimi

U početku 40.-tih proizvodnja se prilagodila svjetskim prilikama, 90% je činila proizvodnja donjeg rublja i odjeće za potrebe vojske. Tvornica Speedo je proizvodila i mreže za zaštitu od komaraca i zastave.

Nakon 2. svjetskog rata, Speedo se ubrzo vratio na stari kolosjek i otvorili su novu tvornicu, uslijed sve veće potražnje za njihovim kostimima, prije svega bikini modela. Dvodjelni kostimi pojavili su se već prije rata, ali se nisu udomaćili pošto su smatrani nepristojnim. Speedo dvodjelne kostime su australski obalni inspektori zabranili. Speedo je u tom trenu nastavio sa dominacijom u području profesionalnog plivanja, jer se sve više plivača odlučivalo za Speedo kupaće kostime, tj. za Speedo robnu marku.

1950 – Širenje

Temelji za proširenje postavljeni su 1951. kada je poduzeće Speedo Knitting Mills (Holdings) Ltd postalo dioničko društvo i izašlo na burzu.

1956. nakon Olimpijskih igara u Melbournu, sponzorstvo cijele australske plivačke reprezentacije stvorilo je od Speeda svjetski poznatu robnu marku, jer su australski plivači osvojili 8 zlatnih medalja. Nakon toga, sva vrata u svijetu bila su otvorena, te je tvrtka počela izvoziti u SAD, Japan, Južnu Afriku i na kraju i u Europu.

1960 – Samo nebo je granica

U 60.-tim je nastavljen globalni rast tvrtke i robne marke Speedo, te je u Londonu osnovana tvrtka kćer The Speedo (Europe). Potvrdu robne marke označile su Olimpijske igre u Meksiku 1968., gdje je 27 od 29 ovajača zlatnih medalja plivalo u Speedo kostimima. Pored toga, 22 od 23 postignuta svjetska rekorda na toj Olimpijadi osvojeni su u Speedo kostimima.

1970 – Efekt valova

Speedo je bio prva robna marka koja je započela izrađivati kupaće kostime iz najlona/elastana, koji je danas najpopularniji materijal za izradu kupaćih kostima. U tom razdoblju je prisutnost Speeda na međunarodnom tržištu još više rasla.

Olimpijske igre u Münchenu su ponovno završile uspješno jer je 21 od 22 svjetska rekorda isplivano u Speedo kostimima. Osim toga, 52 od ukupno 58 plivačkih reprezentacija je nosilo Speedo kostime. Isti uspjeh ponovljen je i četiri godine kasnije u Montrealu, gdje su 52 od 54 reprezentacije nosile Speedo.

1980 – Brži od valova

U 80.-tim godinama došlo je do povijesnog sporazuma između Speeda i Kine, koji je kineskoj reprezentaciji osigurao treninge i opremu, što im je omogućilo povratak na Olimpijske igre nakon 40 godina odsutnosti. U to vrijeme je Speedo robna marka bila zaštićena u 112 država u svijetu. Poduzeća u Belgiji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Islandu, Italiji, Španjolskoj i Švedskoj su imala licencu za proizvodnju i distribuciju Speedo proizvoda.

1990 – Na ramenima velikana

U 90.-tim se robna marka i dalje razvijala. Vlasništvo nad tvrtkom je preuzelo poduzeće The Pentland Group, a došlo je i do tehnološkog napretka.

Godine 1992. predstavili su materijal S2000®, koji je bilo prva ''brza'' tkanina za kupaće kostime  jer je omogućavala 15% manje trenja od ostalih tkanina. Na Olimpijskim igrama u Barceloni je čak 53% medalja osvojeno od strane plivača koji su plivali u kostimima S2000®.

Godine 1994. su predstavili Endurance®, prvu tkaninu koja je otporna na klor.

1996. su predstavili još i AQUABLADE®, koji je imao za 8% manje trenje od S2000®. Na Olimpijskim igrama u  Atlanti čak 77% medalja osvojili su plivači koji su plivali u kostimima AQUABLADE®.

2000 – Oslobođeno povjerenje


Speedo je 21. stoljeće započeo sa stilom, predstavljanjem revolucionarnih kostima FASTSKIN®. Broj medalja osvojenih u ovom plivačkom odijelu, koje se temeljilo na oponašanju strukture kože morskog psa, teško se mogla očekivati među čak i među najboljim svjetskim plivačima. Olimpijske igre u Sydneyu su odmah to dokazale, jer je 13 od 15 novih svjetskih rekorda i 83% osvojenih medalja postignuto od strane plivača u Speedo plivačkim odijelima.

2003. je robna marka proslavila 75. godišnjicu postojanja, pri čemu su predstavili posebnu limitiranu kolekciju.

2004. je Speedo predstavio nove kostime FASTSKIN® FSII, koji su predstavljali evoluciju kostima FAST SKIN, te su smanjili trenje za 4%. Na atenskim Olimpijskim igrama je Michael Phelps ovim kostimom ispisao povijest postavši prvi plivač koji je osvojio čak 8 medalja.

U idućim godinama Speedo je udružio snage sa brojnim jakim dizajnerskim imenima, između ostalog i sa robnom markom Comme des Garcons.

Uspjesi su nastavljeni predstavljanjem modela Fastskin® FS-PRO – najbržeg i najlakšeg kupaćeg kostima na tržištu. U ovom kostimu je za samo 6 mjeseci postignut čak 21 svjetski rekord.

2008. u svojoj 80.-toj godini poslovanja Speedo je predstavio najnaprednije i tehnički najbolje izrađene kostime na svijetu. LZR Racer®. Olimpijske igre u Pekingu su Speedu i novim kostimima donjele nezapamćeni uspjeh. 92% medalja osvojili su plivači u Speedo kostimima. Plivač Michael Phelps, sponzoriran od strane Speeda, je bio zvijezda Olimpijskih igara te je osvojio nevjerojatnih 8 zlatnih medalja.

Speedo plivačka odijela LZR Racer, koja su predstavljena 2008., su bila najbrža i najrevolucionarnija plivačka odjeća koju je nosio i fenomenalni Michael Phelps. Plivači koji su plivali u toj nevjerojatnoj opremi od veljače 2008. do listopada 2009., isplivali su ukupno 91 svjetski rekord.

U srpnju 2009. je FINA – Međunarodna plivačka federacija, uvela izmjene u pravilima za natjecateljske kostime, te se, od siječnja 2010., plivači nisu smjeli natjecati u kompletnim tekstilnim odijelima. Zbog navedene zabrane LZR Racer odijela nisu više na raspolaganju profesionalnim plivačima.

Speedo se je spomenutoj zabrani prilagodio novim natjecateljskim kostimima nazvanim LZR Racer Elite, koje danas koriste najbolji svjetski plivači.

 

Speedo i From Somewhere: Haljina od plivačkog odijela2011

Nakon odluke FINA-e da promijeni pravila o oblikovanju kostima i zabrani uporabu kostima koji prekrivaju cijelo tijelo, vodeća robna marka za plivačku opremu je posjedovala velik broj plivačkih odijela. Speedo je tako započeo novim poglavljem u povijesti odijela LZR Racer, te ih je ponudio na raspolaganje različitim umjetnicima, kreativnim skupinama i institucijama da ih uporabe u različitim projektima i tako omoguće da plivačka oprema i dalje uzrokuje nove valove, doduše izvan bazena. Došlo je do suradnje pod nazivom From Somewhere with Speedo, koje je predstavljemo početkom 2011. godine. U okviru ovakve suradnje nastala je i modna kolekcija odjeće izrađene isključivo iz ostataka plivačkih odijela koji su bili zabranjeni za plivanje. Dio prodaje bio je doniran u dobrotvorne svrhe.

Sjedište tvrtke preseljeno je u novu elitnu zgradu u Nottinghamu nazvanu Speedo House.

Iste godine Speedo je predstavio i novost: Speedo Fastskin Racing System®, komplet plivačke kape, plivačkih naočala i kostima koji zajedno čine optimalnu kombinaciju za smanjenje otpora u vodi.

2012

Iznimni uspjesi nastavljeni su na Olimpijskim igrama u Londonu. 57% svih plivačkih medalja osvojili su plivači u Speedo kostimima. Speedo kostime je koristilo više plivača, nego sve ostale robne marke zajedno.

Michael Phelps je osvojio svoju 22. medalju i time postao olimpijac sa najviše osvojenih medalja u povijesti. Sve njegove olimpijske medalje  - od toga 18 zlatnih – bile su osvojene sa Speedom.

2013

Predstavili su kampanju Get SpeedoFit, kojom su se usmjerili na pomoć rekreativnim plivačima u dosizanju najboljih rezultata pri rekreacijskom plivanju.

Te godine Speedo slavi već 85.-ti rođendan.

2014

Kao inovaciju te godine predstavili su Speedo Fit Pinnacle proizvode. Radi se o kostimima koji podupiru položaj tijela u optimalnoj plivačkoj poziciji. Time se postiže bolja plivačka tehnika, a time i postizanje boljih rezultata.

Speedo danas

Kao sastavni dio natjecateljskog plivanja, Speedo uvijek nastoji biti u skladu sa tehnološkim inovacijama, što vrijedi kako za rekreativno plivanje, tako i za natjecateljsko. Speedo različitim kolekcijama dokazuje strast i odlučnost da robna marka i njeni plivači budu uvijek korak ispred konkurencije. Speedo svoje proizvode oblikuje sa mislima na plivače i svojim neprekidnim naporima u otkrivanju novih materijala i tehnologija nastoji zadovoljiti individualne potreba plivača i tako im omogućiti najbolju podršku.

Robna marka, koja je danas sinonim za kupaće kostime, slavi više od 80 godišnju dominaciju u stvaranju novih tehnologija, oblika i inovacija. U 20tim godinama 20. stoljeća ispisala je povijest kostimima Racerback, koji su bili prvi kostimi koji nisu izrađeni od vune. 80 godina kasnije, 2008. je ponovno stvorila kostime, Fastskin® LZR Racer®, koji su bili najnapredniji kostimi svih vremena. U međuvremenu je Speedo, suradnjom sa različitim svjetskim robnim markama, osvojio i svijet dizajna. Kao vodeća plivačka robna marka, Speedo je strastven glede života u vodi i uz vodu, te podupire plivače svih kategorija, od najmlađih pa sve do profesionalnih plivača.