Falke

Tražite li posebno udobne sportske čarape? Onda potražite nešto za sebe u velikoj ponudi funkcionalne sportske odjeće i čarapa FALKE.

 

Povijest FALKE Grupacije

 

1895 - Godina osnivanja

Nakon što je radio kao pletilac u hladnim zimskim mjesecima, krovopokrivač Franz Falke-Rohen osniva svoju vlastitu pletionicu.

 

1902 - FALKE: druga generacija

Njegov najstariji sin Franz Jnr., inače izučeni kišobranar, preuzima rukovođenje malom pletionicom i uspješno ju vodi kroz metež Prvog svjetskog rata.

 

1918 - FALKE predivo

Franz Falke-Rohen i njegov sin, kupuju “Woll- und Haargarnspinnerei Carl Meisenburg“, predionicu vune i dlake u Schmallenbergu, danas poznatu kao FALKE Garne (FALKE predivo), i time postavljaju osnove razvoja današnje FALKE Grupacije.

 

1920 - Osnivanje sjedišta tvrtke

Izgrađena je nova tvornica sa novim strojevima za čarape i prvim telefonskim sistemom u Schmallenbergu. Na tom istom mjestu i danas se nalazi sjedište tvrtke.

 

1928 - FALKE na putu prema ekspanziji

Obrtnički posao Franza Falke Senior-a osnovan 1895 pretvorio se u uspješnu industrijsku tvrtku sa oko 800 zaposlenih. Franz Falke Senior umire, ostavivši iza sebe značajno životno dostignuće.

 

1939 - FALKE Fashion

Akvizicija pletionice “Strickwarenfabrik Salomon Stern”, osnovane 1810 u Schmallenbergu, gdje je Franz Falke-Rohen nekada radio kao pletilac. Danas, “Salomon Stern” posluje pod imenom FALKE Fashion.

 

1946 – 1950 - FALKE zaštitni znak

“FALKE” zaštitni znak je dizajniran 1946  i prvi puta korišten u segmentu čarapa. 1950, naziv i logo registrirani su kao robna marka.

 

1951 - FALKE: treća generacija

Sinovi Paul i Franz-Otto Falke preuzimaju posao nakon smrti oca Franza Falke Jnr. Njihovi glavni ciljevi uključivali su uvođenje strateškog brand marketinga za cijelu paletu proizvoda i širenje izvoza. U idućim desetljećima prodajni uredi i tvornice izgrađene su u Europi pa i šire.

 

1958 - FALKE fine čarape

Akvizicija tvornice finih čarapa Uhli, koja potiče iz 1948. Uhli je isplela prve najlon čarape i proizvela prve tajice na stroju za pletenje pamuka. Falke je time iskoristio i tržište finih čarapa uz tržište pletenih čarapa.

 

1960te/1970te - FALKE ženska pletenina

FALKE nastavlja svoju dobru tradiciju u ženskim čarapama kao i u programu ženskih pletenih proizvoda. Ipak 1985, prekidaju proizvodnju ženskog programa kako bi se dodatno koncentrirali na mušku odjeću.

 

1974 - Međunarodni proizvodni pogoni

Paralelno sa koncentracijom proizvodnje u glavnim tvornicama u Schmallenbergu i Lippstadtu, FALKE osniva proizvodne tvrtke u Južnoj Africi, Portugalu, Austriji i Madžarskoj.

 

1976 - Nagrada za marketing

Partneri  Paul i Franz-Otto Falke dobivaju German Marketing Award.

 

1980s - Snažni licencni partneri

FALKE sklapa nekoliko licencnih ugovora i surađuje sa međunarodnim dizajnerima , kao što su Armani (kolekcija trikotaže sve do 1984). Kao licencni partner za Boss, Kenzo i JOOP!, FALKE kreira, proizvodi i distribuira pletene čarape i fini veš kao i trikotažu.

 

1990 - FALKE: četvrta generacija

Paul Falke Snr. umire u 70toj godini života. Bratići Franz-Peter Falke i Paul Falke preuzimaju rukovođenje FALKE Grupacijom.

 

1994 - Nagrada za zaštitu okoliša

FALKE Garne dobiva njemačku nagradu za zaštitu okoliša u kategoriji “Ekološki prihvatljivi proizvodi” od strane BDI (Njemačka industrijska federacija) . Nagrada je dodijeljena za razvoj “Clima Wool”, materijala izrađenog od ovčje vune.

 

1997 - Leinefelder Textilwerke

Preuzimanje Leinefelder Textilwerke GmbH (LTW), sa sjedištem u Leinefelde/Tirinška pokrajina, 1 srpnja 1997. Ovim dodatkom FALKE Grupaciji, tvrtka, ne samo da osigurava svoju vlastitu nabavu vrhunske kvalitete specijalnih vlakana, već ujedno i jača poziciju LTW-a kao stručnjaka u razvoju specijaliziranih, inovativnih vlakana u tekstilnoj industriji.

 

1998 - Shop-in-shop sistemi i flagship trgovine

Shop-in-shop sistemi postavljeni su u mnogo zemalja u suradnji sa maloprodajnom industrijom. Sve više, FALKE otvara svoje vlastite flagship prodavaonice na vodećim lokacijama u modnim centrima Berlin i Beč.

 

1999 - FALKE KG

FALKE tvornica u Lippstadtu i Franz Falke-Rohen tvornica čarapa ujedinjuju se pod FALKE KG krovnom robnom markom i posluju kao jedinstveno poduzeće za izradu odjeće.

 

2005 - Dobavljač kompletne sportswear odjeće

FALKE uspješno ulazi na tržište sportske odjeće kao proizvođač svih proizvoda funkcionalnog sportsweara. Dodatno uz postojeći program sportskih čarapa, sportskog donjeg veša i prvog sloja sportske odjeće, FALKE Ergonomic Sport System nudi opsežan portfelj dopunskih proizvoda.

 

2007 - Nagrada za dizajn Federal Republic of Germany Design Award

Kao jedina tekstilna tvrtka, FALKE dobiva ovu nagradu za visoko inovativni sportski pulover koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za gospodarstvo.

 

2008 -  Akvizicija prava na trgovačku marku Burlington

1 travnja, FALKE Grupacija kupjuje robnu marku Burlington.

Ovom strateškom odlukom, FALKE stiče parvo na proizvodnju I distribuciju odjeće, kožnih proizvoda i nakita na najvažnijim svjetskim tržištima. Burlington ostaje neovisna robna marka unutar FALKE Grupacije.

 

2011 - Flagship trgovina u Asconi

U Asconi (Švicarska), FALKE Grupacija otvara slijedeću vrhunsku lokaciju za flagship trgovinu koja presentira identitet robne marke.

 

2012 - Otvaranje proizvodnih lokacija u Srbiji

Nova tvornica u Leskovcu počinje proizvodnjom pletenih čarapa i finog rublja za globalno modno tržište.