Vpišite iskalni pojem:

phpThumb_generated_thumbnailjpg (3)Speedo - Vodilna blagovna znamka na področju plavanja.

Zgodovina blagovne znamke Speedo:

1910 - Začetki

Začetek, danes najbolj prepoznavne plavalne blagovne znamke, sega daleč v leto 1914, ko je bila znana pod imenom Fortitude. Podjetje je ustanovil Alexander MacRae, ki se je leta 1910 preselil v Avstralijo in ustanovil podjetje MacRae Hosiery manufactureres, ki je izdelovalo spodnje perilo. Kot odgovor na vse bolj rastočo obalno kulturo v Avstraliji pa je MacRae hitro razširil svoje delovanje in tako v izdelavo vključil še kopalke. Pod danes znanim imenom, Speedo se je blagovna znamka pojavila šele od leta 1928.

1920 - Ustvarjanje klasike

V 20. letih je trg s kopalkami, doživel razcvet. Zahvala gre predvsem dejstvu, da so plavanje sprejeli kot šport in vedno bolj liberalnemu odnosu do skupnega kopanja oz. plavanja.

Leta 1928 je MacRae predstavil klasične oprijete ''Racerback'' kopalke, prve ki niso bile proizvedene iz volne. Omogočale so bolj svobodno gibanje in hitrejše plavanje. To je navdihnilo enega od uslužbencev, da je uporabil slogan ''Speed on in your Speedos''* in ime Speedo je bilo rojeno.

letu 1929 so tako začeli proizvajati prve Speedo kopalke. Novo poimenovana blagovna znamka se je hitro zasidrala v srca in misli plavalcev in preostale javnosti, tudi zahvaljujoč švedskemu plavalcu po imenu Arne Borg, ki je postavil svetovni rekord prav v kopalkah Speedo.

1930 - Stil in uspešnost

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Moda kopalk se je v 30. letih neprestano spreminjala in Speedo produkti so s svojim edinstvenim stilom in zmogljivostjo postali vedno bolj izpostavljeni. Leta 1932 je tako, avstralska plavalka Claire Dennis na Olimpijskih igrah v Los Angelsu, s kopalkami Speedo osvojila zlato medaljo na 200m prsno, a sprožila polemike, saj so kopalke odkrivale preveč.  Le štiri leta pozneje je na Berlinskih igrah, celoten del moške avstralske plavalne reprezentance plaval v kopalkah Speedo, med drugim tudi v drznih kopalnih hlačkah brez pokritih prsi. V istem času je ustanovitelj Alexander MacRae vzpostavil sodelovanje s ''Surf Life Saving Association'', ki se nadaljuje še danes.

1940 - Vojna in dvodelne kopalke

V začetku 40ih let se je proizvodnja prilagodila razmeram v svetu - 90% le-te so predstavljala oblačila in spodnje perilo za potrebe vojske. Izdelovali pa so tudi mreže proti komarjem in zastave.

Po 2. svetovni vojni se je Speedo hitro vrnil v ustaljene tirnice in podjetje je celo odprlo novo tovarno, zaradi vedno večjega povpraševanja po njihovih kopalkah, predvsem po bikini modelih. Dvodelne kopalke so se pojavile že pred vojno, a še niso bile prepoznane, kot nekaj dostojnega. Njihove dvodelne kopalke so avstralski obalni inšpektorji celo prepovedali. Speedo pa je v tem času nadaljeval s prevlado na področju profesionalnega plavanja, saj se je vedno več plavalcev odločalo za Speedo kopalke oz. blagovno znamko.

1950 - Širitev

Temelji za širitev so bili vzpostavljeni v letu 1951, ko je podjetje Speedo Knitting Mills (Holdings) Ltd postalo delniška družba in je bilo vključeno na borzo.

Leta 1956, po Olimpijskih igrah v Melbournu, je sponzoriranje celotne avstralske plavalne reprezentance Speedo spremenilo v svetovno poznano blagovno znamko, saj so avstralski plavalci osvojili kar 8 zlatih medalj. Po tem so bila vrata v svet odprta, saj je podjetje začelo izvažati v ZDA, na Japonsko, v Južno Afriko in na koncu še v Evropo.

1960 - Le nebo je meja

phpThumb_generated_thumbnailjpg (1)

V 60. letih se je globalna rast podjet

ja in blagovne znamke le še nadaljevala in v Londonu je bila vzpostavljena hčerinska družba The Speedo (Europe). Potrditev znamke pa so bile Olimpijske igre v Mehiki leta 1968, kjer je kar 27 od 29 dobitnikov zlatih medalj plavalo v kopalkah Speedo, poleg tega je bilo kar 22 od 23 doseženih svetovih rekordov na teh igrah, doseženih v Speedu.

1970 - Učinek valovanja

Speedo je bila prva blagovna znamka kopalk, ki je začela izdelovati kopalke iz nylona/elastana, ki ja danes najbolj popularna tkanina za izdelavo kopalk. V tem času pa se je prisotnost Speeda na mednarodnem trgu le še povečevala.

Olimpijske igre v Münchenu so zopet postregle z uspehom saj je bilo 21 od 22 svetovnih rekordov odplavanih prav v Speedu. Poleg tega pa je kar 52 od 58 plavalnih reprezentanc nosilo Speedo. Uspeh se le še ponovil čez štiri leta v Montrealu, kjer je kar 52 od 54 reprezentanc nosilo Speedo.

1980 - Hitrejši kot val

V 80. letih je prišlo do zgodovinskega sporazuma med Speedom in Kitajsko, ki je Kitajski reprezentanci omogočal treninge in opremo, kar jim je omogočilo povratek na olimpijske igre po 40 letni odsotnosti. V tem času je bila blagovna znamka Speedo zaščitena v kar 112 državah po svetu. Podjetja v Belgiji, Švici, na Nizozemskem, Islandiji, Italiji, Španiji in Švedski so imela licenco za proizvajanje in distribucijo Speeda.

1990 - Na ramenih velikanov

V 90. letih se je blagovna znamka le še razvijala. Lastništvo je prevzelo podjetje The Pentland Group, prišlo pa je tudi do tehnoloških napredkov.

Leta 1992 so predstavili S2000®, ki je bila prva ''hitra'' tkanina kopalk, saj je omogočala za 15% manj trenja kot ostale tkanine. Na olimpijskih igrah v Barceloni je bilo kar 53% medalj osvojenih s strani plavalcev, ki so plavali v kopalkah S2000®.

Leta 1994 so predstavili Endurance®, prvo tkanino, ki je odporna na klor.

Leta 1996 pa so predstavili še AQUABLADE®, ki je imel še 8% manjše trenje kot S2000®. Na Olimpijskih igrah v Atlanti je bilo kar 77% medalj osvojenih s strani plavalcev, ki so plavali v kopalkah AQUABLADE®.

2000 - Sproščena samozavest

Speedo je 21. stoletje začel v stilu, s predstavitvijo revolucionarnih kopalk  FASTSKIN®. Nagrajena zasnova omenjenih kopalk, ki je temeljila na koži morskega psa je bila težko pričakovana med najboljšimi svetovnimi plavalci. Olimpijske igre v Sydneyu so tako videle kar 13 od 15 novih svetovnih rekordov in 83% osvojenih medalj s strani plavalcev v Speedu.

Leta 2003 je blagovna znamka praznovala že 75. obletnico delovanja, ob čemer so predstavili posebno omejeno kolekcijo.

Leta 2004 je Speedo predstavil nove kopalke, FASTSKIN® FSII, ki so predstavljale evolucijo kopalk FAST SKIN in so zmanjšale trenje za 4%. Na Atenskih olimpijskih igrah se je Michael Phelps z njimi zapisal v zgodovino, saj je postal prvi plavalec, ki je osvojil kar 8 medalj.

V naslednjih letih je Speedo združil moči s številnimi znanimi oblikovalskimi imeni, med drugim tudi z blagovno znamko Comme des Garcons.

Uspehi so se samo še nadaljevali s predstavitvijo Fastskin® FS-PRO – najhitrejšimi in najlažjimi kopalkami na trgu. Z njimi je bilo v le 6 mescih doseženih 21 novih svetovnih rekordov.

V letu 2008 in svojem 80. letu delovanja, je Speedo predstavil najnaprednejše in tehnično najbolj izpopolnjene kopalke na svetu: LZR Racer®. Olimpijske igre v Pekingu so znamki in novim kopalkam prinesle uspeh brez primere. 92% osvojenih medalj na tekmovanju so osvojili plavalci v Speedu. S strani Speeda sponzoriran plavalec Michael Phelps, pa je bil zvezda Olimpijskih iger in je osvojil neverjetnih 8 zlatih medalj.

Speedo plavalna obleka LZR Racer, ki je bila predstavljena leta 2008, je bila najhitrejša in najbolj revolucionarna plavalna obleka, ki jo je nosil tudi fenomenalni Michael Phelps. Plavalci, ki so plavali v tej neverjetni obleki so med februarjem 2008 in oktobrom 2009, skupaj podrli 91 svetovnih rekordov.

phpThumb_generated_thumbnailjpg (2)V juliju 2009 je FINA – Mednarodna plavalna zveza oznanila spremembe pri tekmovalnih plavalnih oblekah in od januarja 2010 je plavalcem dovoljeno tekmovati le v popolnoma tekstilnih oblekah. Zaradi omenjene prepovedi LZR Racer obleka ni več na voljo profesionalnim plavalcem.

Speedo se je omenjeni prepovedi prilagodil z novimi tekmovalnimi kopalkami, imenovanimi LZR Racer Elite, ki jih danes po svetu uporabljajo najboljši plavalci.

2011 - Po odločitvi FINE, da spremeni pravila o obliki kopalk in prepove uporabo kopalk, ki prekrivajo celotno telo je vodilni znamki za plavalno opremo ostal presežek plavalnih oblek LZR Racer. Speedo je tako začel z novim poglavjem v zgodovini plavalnih oblek LZR Racer, ko jih je ponudil na voljo različnim umetnostnim in kreativnim skupinam in institucijam, da jih uporabijo v različnih projektih in tako zagotovijo, da bo plavalna obleka še vedno povzročala valove, pa čeprav izven plavalnih bazenov. Rodilo se je sodelovanje From Somewhere with Speedo, ki je bilo predstavljeno v začetku leta 2011. V okviru tega sodelovanja je nastala tudi modna kolekcija oblačil, narejenih izključno iz plavalnih oblek iz prepovedanih materialov. Del prodaje pa je bil podarjen v dobrodelne namene.

 

Sedež podjetja so preselili v novo elitno stavbo v Nottinghamu in jo poimenovali Speedo House.

V tem letu so predstavili tudi novost: Speedo Fastskin Racing System®. Komplet plavalne kape, očal in kopalk, ki skupaj ustvarjajo optimalno kombinacijo za zmanjševanje upora.

2012 - Izjemni dosežki so se nadaljevali z Olimpijskimi igrami v Londonu. 57% vseh plavalnih medalj so osvojili plavalci v Speedu. Nosilo ga je več plavalcev, kot vseh ostalih znamk skupaj. Michael Phelps je osvojil svojo 22. medaljo in s tem postal olimpijec z največ osvojenimi medaljami v zgodovini. Vse njegove olimpijske medalje - 18 od teh zlatih – so bile osvojene s Speedom.

2013 - Predstavili so kampanijo Get SpeedoFit, s katero so se usmerili v pomoč rekreativnim plavalcem pri doseganju najboljših rezultatov pri rekreaciji s pomočjo plavanja. V tem letu Speedo praznuje že 85. obletnico.

2014 - Kot inovacijo tega leta so predstavili Speedo Fit Pinnacle izdelke. Gre za kopalke, ki podpirajo držo telesa v optimalni plavalni poziciji. S tem je dosežena boljša tehnika plavanja in s tem doseganje boljših rezultatov.

Speedo danes

Kot sestavni del tekmovalnega plavanja, Speedo vedno stremi k temu, da je v ospredju tehnoloških inovacij, kar velja tako za tekmovalno kot za rekreativno plavanje. Speedo z različnimi kolekcijami dokazuje strast in odločenost, da bi bila sama blagovna znamka in njeni plavalci vedno korak pred konkurenco. Speedo svoje izdelke oblikuje z mislijo na plavalce in s svojim nenehnim prizadevanjem k novim tehnologijam in tkaninam zadovolji individualne potrebe plavalca in mu tako omogoči najboljšo podporo.

Blagovna znamka, ki je danes sinonim za kopalke, praznuje že več kot 80 letno prevlado v ustvarjanju novih tehnologij, oblik in inovacij. V 20. letih 20. stoletja je pisala zgodovino s kopalkami Racerback, ki so bile prve kopalke, ki niso bile narejene iz volne. 80 let pozneje, leta 2008 pa je na novo opredelila kopalke s  Fastskin® LZR Racer®, ki so bile najbolj napredne kopalke vseh časov. Med tem je Speedo, z različnimi sodelovanji s svetovno znanimi blagovnim znamkami osvojil tudi vrh oblikovanja. Kot vodilna plavalna blagovna znamka je Speedo strasten glede življenja ob in v vodi. S kolekcijo "Learn to swim" podpira plavalce vse od malega, za profesionalno plavanje pa je na voljo "Performance" kolekcija.

 

Primerjate lahko do 5 izdelkov: